zondag 24 mei 2020

Per l'Italia (op naar Italië)



Heb je vorige week de boot of de trein naar Engeland gemist? 
Dan kun je nu zonder problemen vanuit Frankrijk met de auto verder doorrijden naar ons volgende land Italië. 
Want Frankijk en Italië zijn immers buurlanden. 

Heb je vorige week wel samen met ons alle avonturen in Engeland beleefd?
 Dan kunnen we samen vanop London Heathrow Airport (de grootste luchthaven van Engeland) het vliegtuig nemen naar Italië. 
Italië heeft meer dan één luchthaven, de luchthaven van Milaan is één van de bekendste.

 Misschien moet je bij de naam Milaan wel denken aan AC Milaan of Inter Milaan, twee heel bekende voetbalclubs uit Italië!
 

OP DE KAART

Als je het land Italië op de wereldkaart bekijkt, dan lijkt het wel op een lange laars. Italië wordt bijna helemaal omringd door verschillende zeeën. (de Tyrreense, de Middellandse, de Ionische en de Adriatische zee) In de verschillende zeeën rond Italië liggen wel meer dan 450 eilanden die ook allemaal bij Italië horen. Sicilië, Sardinië en Elba zijn drie van de meest bekende Italiaanse eilanden.

Kaart Italië


DE VLAG 

De Italiaanse vlag lijkt erg goed op de Franse vlag. We moeten hiervoor enkel de kleur blauw veranderen in groen. Knutselen jullie mee de Italiaanse vlag om zo onze collectie uit te breiden?

 Klik op de afbeelding om de Italiaanse vlag af te drukken en te kleuren.

Italië is zoals de meeste Zuid-Europese landen een echt vakantieland. Vooral het Gardameer en steden als Rome, Venetië en Napels zijn bekende vakantiebestemmingen. In de winter gaan ook veel mensen skiën in de Italiaanse Alpen. 

TOREN VAN PISA
De Toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren (een campanile) bij de kathedraal van Pisa (Duomo di Pisa). De toren is een van de onderdelen van de Piazza dei Miracoli. Bouwmeesters waren Guglielmo en Bonanno Pisano. De 55,85 meter hoge toren staat zo'n 4 meter uit het lood. Onder andere door de scheefstand van de toren trekt de toren veel toeristische bezoekers die daarbij graag foto's maken waarbij het lijkt of ze de toren overeind houden of omduwen. Klik op de foto om nog meer te weten te komen over waarom de toren zo scheef staat.

Bouwen jullie zelf jullie eigen scheve toren van Pisa met rolletjes, bekers, lego,... en stuur je er dan een leuke foto van naar ons? Hieronder alvast enkele voorbeelden.
 
   Nanoblock Tower of Pisa

ROME

De hoofdstad van Italië is Rome. De stad ligt midden in Italië. In de oudheid was Rome het Centrum van een machtig rijk. Er is nog veel uit de oudheid te zien. Er komen jaarlijks miljoenen toeristen uit alle delen van de wereld. Er wonen 3 miljoen mensen. Het Vaticaanstad, de kleinste staat ter wereld, ligt midden in Rome. Daar woont ook de paus. Rome is een heel oude stad. Oorspronkelijk was de stad gebouwd op zeven heuvels aan de rivier de Tiber, ongeveer 25 km van de zee. De oude Romeinen veroverden het grootste deel van Europa. Rome was de hoofdstad van hun wereldrijk. Je kunt nu nog een paar oude Romeinse gebouwen zien

Het Colosseum

Het Colosseum, of Amphitheatrum Flavium, is een oud amfitheater dat in de 1e eeuw na Christus werd gebouwd door de Flavische keizers in Rome, toen die tijd was het het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Wil je graag iets meer weten over dit gebouw en waar het voor diende? Klik dan op de foto.

Het Pantheon

Het Pantheon is een antieke tempel in Rome uit de 2e eeuw n.Chr.
Het is een herbouw van een eerder pantheon op deze plaats dat in 80 door brand werd verwoest. Pantheon betekent '(gewijd aan) alle goden’. Het Pantheon is een van de best bewaard gebleven Romeinse gebouwen ter wereld. Het Pantheon is nog steeds in gebruik als rooms-katholieke kerk en is gewijd aan de Heilige Maria en de martelaren. Het heeft de kerkelijke eretitel basilica minor. Klik op de foto om nog meer te weten te komen over het Pantheon.

De Trevifontein
De Trevifontein, of in het Italiaans Fontana di Trevi, is de grootste en bekendste fontein van Rome. Het wordt ook wel beschouwd als de bekendste fontein ter wereld.
Je kan ook geld in de fontein gooien als je 1 muntje in de fontein gooit dan mag je wens doen en met 2 muntjes, zeggen ze dat je nog een keer terugkomt naar Rome.. Je moet met je rug naar de fontein staan en over je linkerschouder de muntjes in de fontein gooien. Vroeger dronk men uit de fontein, om dezelfde redenen. Wil je nog meer weten over de Trevifontein? Klik dan op de foto.

De Sint-Pietersbasiliek
De Sint-Pietersbasiliek (Italiaans: Basilica di San Pietro) is een rooms-katholieke basiliek in Vaticaanstad. De paus woont er. De paus rijdt iedere zondag een rondje over het Sint-Pietersplein, dan kunnen de mensen hem bewonderen of bekijken. Wil je meer te weten komen over de Sint-Pietersbasiliek? Klik dan op de foto.


VULKANEN
In Italië zijn er ook een aantal vulkanen. Één van de bekendste Italiaanse vulkanen is de Vesuvius. 
Klik op de foto om een filmpje over de Vesuvius te bekijken en er zo meer over te weten te komen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten